به گزارش روابطعمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان البرز، در این نشست که با برنامهریزی و تدارک اتاق بازرگانی البرز و در هماهنگی با نمایندگی سیاسی جمهوری اسلامی ایران در ازبکستان برگزار شد، ضمن تبادل اطلاعاتی در رابطه با فعالیتهای اقتصادی و تجاری که میتواند میان ازبکستان و البرز صورت گیرد، در خصوص اقدامات لازم برای افزایش حجم مبادلات خارجی بین طرفین گفتوگو شد.
در بخشی از این نشست، پرهام رضایی رئیس اتاق بازرگانی البرز، با بیان اینکه تراز تجاری سالانه میان ایران و ازبکستان حدود ۵۰۰ میلیون دلار است، اظهار کرد: با توجه به ظرفیتهایی که البرز دارد و از طرفی وجود مجموعههای تولیدی و صنعتی کوچک و متوسط فعال در صنایع مختلف استان، این ظرفیتها میتواند پتانسیل و فرصت ویژهای برای صادرات از این استان به کشور ازبکستان باشد.
آغاز همکاریهای تجاری با پذیرش هیات ازبکستان در البرز
وی با اشاره به اهمیت اعزام و پذیرش هیات تجاری میان البرز و ازبکستان گفت: تمهیدات لازم برای میزبانی از هیات تجاری و اقتصادی از کشور ازبکستان در البرز را مدنظر قرار دادهایم که به زودی محقق خواهد شد.
رئیس اتاق بازرگانی البرز بیان کرد: اعضای هیات تجاری ازبکستان میتواند مشتمل بر فعالانی از حوزه صنایع دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی و دیگر بخشهای تولیدی باشد که ظرفیتهای مناسب برای شکلگیری روابط سودمند تجاری میان طرفین در این مورد در البرز نیز وجود دارد و این هیات به محض حضور در البرز بازدیدی نیز از کارخانههای استان خواهند داشت.
وی با اشاره به عزم جدی استان البرز برای تقویت روابط تجاری با ازبکستان گفت: مذاکره با مقامات و مسئولان دیگر کشورها از جمله ازبکستان میتواند به توسعه اقتصادی و افزایش صادرات البرز کمک کند. به تبع، همکاریهای نزدیکتر میان فعالان اقتصادی دو کشور، زمینهساز رشد و شکوفایی بیشتر در حوزههای مختلف خواهد بود.
در بخش دیگری از این نشست، محمدعلی اسکندری سفیر جمهوری اسلامی ایران در ازبکستان به تشریح ظرفیتهای تولیدی و صنعتی این کشور اعم از کشاورزی، دارویی، غذایی، شوینده، آرایشی و بهداشتی پرداخت و گفت: این کشور ظرفیتهای ویژهای نیز در حوزه گردشگری، ارائه خدمات فنی و مهندسی و تولید قطعات خودرو و دیگر بخشها دارد که با توجه به پتانسیل آن در البرز، فرصت خوبی برای تعاملات اقتصادی میان طرفین از صنایع است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ازبکستان تاکید کرد: البرز به دلیل ظرفیتهای بالای تولیدی و صنعتی میتواند مکمل اقتصادی برای ازبکستان باشد، بدان معنا که طرفین میتوانند بدون لطمه به صادرات و واردات و یا کاهش حجم تولید با یکدیگر مراودات تجاری داشته باشند.
وی با اعلام اینکه نمایندهای برای جذب شرکتها و مجموعههای تولیدی و صنعتی این کشور و توسعه روابط تجاری با شرکتهای البرزی تعیین میشود، افزود: برای اینکه بتوان این ظرفیتها را فعال کرد، حتماً باید صاحبان صنایع و تجار ایران و ازبکستان در نمایشگاههای دو کشور شرکت کنند.
امکان افزایش حجم مبادلات تجاری سالانه میان ایران و ازبکستان
اسکندری با بیان اینکه از سال ۲۰۱۷ میلادی به بعد اصلاحات اقتصادی و سیاسی در ازبکستان آغاز شده و اکنون یکی از اقتصادهای پیشرو در حوزه کشورهای آسیای مرکزی (CIS) است، گفت: با توجه به ظرفیتهای تولیدی و صنعتی طرفین، امکان حجم مبادلات تجاری سالانه میان ایران و ازبکستان تا سقف ۵ میلیارد دلار وجود دارد.
وی همچنین با اشاره به قرارگیری البرز در نزدیکی تهران، این مزیت استان در کشور را موجب رونق فعالیتهای اقتصادی از جمله صنعتی برشمرد.
آمادگی برای همکاریهای اقتصادی جدید ایران با ازبکستان وجود دارد
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ازبکستان هچنین با بیان اینکه این کشور فقط ۲۰درصد داروهای مورد نیاز خود را تولید میکند، عنوان کرد: با توجه به پتانسیلهای بالای شرکتهای دارویی در ایران میتوانیم تأمینکننده نیاز ازبکستان در این مورد باشیم و بهتر است که یک کنسرسیوم برای ثبت داروهای ایرانی در ازبکستان تشکیل شود که موجب کاهش هزینهها در این مورد برای شرکتهای دارویی ایرانی است.
اسکندری در ادامه عنوان کرد که در خصوص ثبت شرکتها و یا افتتاح حساب در ازبکستان مشکلی وجود ندارد و فعالان اقتصادی میتوانند بدون دغدغه تجارت خود را انجام دهند.
در بخش دیگری عزتاله افضلی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز ضمن تشریح ظرفیتهای این استان در بخشهای مختلف برای همکاری با ازبکستان و شرکتهای ازبکی، اعلام آمادگی کرد و افزود: در قالب این همکاری نمایندگان تولیدی و صنعتی البرز میتوانند در نمایشگاههای مختلف این استان حضور یابند.
تامین نیازهای اولیه ازبکستان با تکیه بر توانمندیهای تولیدی و صنعتی البرز
محمد انصاری مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز نیز در وبینار مذکور این موضوع را مطرح کرد که در مقابل صادرات صنایع دارویی، غذایی و یا محصولات کشاورزی از البرز به ازبکستان میتوان برخی نیازهای اولیه کارخانههای صنعت نساجی و پوشاک این استان از جمله پنبه را از طریق ازبکستان تامین کرد.
در ادامه فرزین بهنامیفر مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان البرز در زمینه جذب سرمایهگذاری خارجی در نتیجه تعاملات تجاری و اقتصادی میان ایران و ازبکستان عنوان کرد: البرز یکی از قطبهای سرمایهگذاری است و در شش ماه گذشته ۲۰ میلیون دلار جذب سرمایهگذاری خارجی داشته است که با توجه به شرایط کشور و تحریمهای اقتصادی، رقم قابل توجهی است.
مدیرکل اموراقتصادی و دارایی استان البرز افزود: این آمادگی در استان وجود دارد که فرصتهای سرمایهگذاری البرز را به دیگر کشورها از جمله ازبکستان معرفی کنیم. ظرفیتها در این مورد تهیه شده و باید ساختاری را برای استفاده بهینه از آن در قالب معرفی این پتانسیلها به شرکتها و سرمایهگذاران ازبکستان تعریف کرد.
همکاری در زمینه گردشگری میان ایران و ازبکستان
در بخش دیگری نادر زینالی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان البرز در زمینه گردشگری با توجه به قرابتهای فرهنگی که بین دو کشور وجود دارد، ابراز علاقه کرد که تورهایی بین ایران و ازبکستان در حوزههای زیارتی و سیاحتی تعریف شود.
محمدعلی مختاری رئیس اتاق تعاون استان البرز نیز ضمن معرفی خدمات و فعالیتهای این مجموعه، بر استفاده از ظرفیتهای منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه بینالمللی پیام تأکید کرد و گفت: این منطقه ویژه اقتصادی پیام برای ایجاد همکاریهای اقتصادی فرصتی مناسب است؛ چرا که به دلیل منطقه ویژه بودن، هزینههای تولید در آن به مراتب پایینتر از سایر نقاط است و میتواند در جذب سرمایهگذاری و تولیدات مشترک ایرانی و ازبکستان مؤثر باشد.
در ادامه ایرج الماسی معاون سازمان جهاد کشاورزی استان البرز بر اهمیت همکاری در زمینه تولیدات گلخانهای تاکید کرد و افزود: زمینه همکاری برای انجام تولیدات مشترک کشاورزی میان ایران و ازبکستان وجود دارد.
توسعه روابط تجاری و افزایش صادرات؛ هدف اصلی همکاریهای اقتصادی البرز
سیدرضا سیدآقازاده معاون بینالملل اتاق بازرگانی البرز نیز در حاشیه این نشست بیان کرد: در این وبینار فرصت مناسبی برای تبادل تجربیات و ایجاد روابط تجاری پایدار میان فعالان اقتصادی دو کشور ایجاد شد، ما امیدواریم که این همکاریها به افزایش صادرات و توسعه اقتصادی البرز منجر شود.
وی همچنین تاکید کرد: ما به دنبال ایجاد یک شبکه قوی از همکاریهای اقتصادی هستیم که به رشد و توسعه بیشتر استان البرز کمک کند.