info@alborzccim.ir کرج-بلوار ارم - نبش خ 100 غربی - ساختمان آناهیتا

بررسی راهکارهای توسعه هوشمندانه گلخانه‌ها و بهبود الگوی کشت

کد خبر: 31226
تاریخ انتشار: 24 آذر 1403 - 09:20
در نشست کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی البرز مطرح شد:
دهمین نشست کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی البرز با محوریت بررسی راهکارهای توسعه هوشمندانه گلخانه‌ها و بهبود الگوی کشت برگزار شد.

به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی البرز، دهمین نشست کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع تبدیلی به ریاست نبی‌اله نوری‌نسب و با حضور رئیس پژوهشکده گلخانه‌ها و محیط‌های کنترل شده موسسه تحقیقات باغبانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و اعضای کمیسیون برگزار شد.

در این نشست نبی‌اله نوری‌نسب رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی البرز با اشاره به اهمیت رعایت الگوی کشت در کشاورزی اظهار کرد: در حال حاضر سطح منابع آبی زیرزمینی با کاهش شدیدی مواجه است، به گونه‌ای که باید ۴۰۰ متر حفاری کنیم تا به آب برسیم در حالی که سال ۵۶ برای این کار تنها ۴۰ متر حفاری نیاز بود. این امر نشان‌دهنده وضعیت بحرانی منابع آبی استان است که به دلیل عدم توجه به الگوی کشت و مدیریت منابع آبی به وجود آمده است.

خطرات عدم توجه به الگوی کشت و هدررفت سرمایه‌های ملی

نوری‌نسب تاکید کرد که اجرای الگوی کشت براساس نیازهای واقعی و استفاده بهینه از منابع موجود مخصوصاً آب، برق و گاز ضروری است.

وی خاطرنشان کرد: اگر برنامه‌ای برای رعایت الگوی کشت وجود نداشته باشد و تنها به بازار توجه شود سرمایه‌های ملی کشور به هدر خواهد رفت.

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی البرز همچنین با تاکید بر اهمیت توسعه صادرات و معرفی محصولات کشاورزی کشور در سطح جهانی گفت: هدف اصلی ما پس از تولید محصول سالم و با کیفیت باید این باشد که با توسعه صادرات، کشورمان را در عرصه بین‌المللی معرفی نماییم، برای تحقق این مهم به یک رویکرد سیستماتیک و علمی در کشاورزی نیاز است که بتواند به بهبود وضعیت تولید و بهره‌وری در این حوزه کمک کند.

چالش‌های آبی و نیاز به توسعه هوشمندانه در حوزه کشاورزی

در ادامه این نشست، رضا آزادی رئیس پژوهشکده گلخانه‌ها و محیط‌های کنترل شده موسسه باغبانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با توجه به موضوع جلسه در خصوص بررسی راهکارهای توسعه هوشمندانه گلخانه‌ها و محیط‌های کنترل شده با محوریت تولید سبزی و صیفی بیان کرد: ما باید به فکر آیندگان باشیم و هدف‌گذاری‌های لازم را در این زمینه انجام دهیم.

وی همچنین به چالش‌های آبی کشور اشاره کرد و گفت: با وجود ۴۰۰هزار حلقه چاه غیرمجاز و کاهش ۱۴۳ میلیارد مترمکعب از آبخوان‌ها باید به توسعه هوشمندانه در کشاورزی توجه کنیم.

دکتر آزادی خاطرنشان کرد: حدود ۶۵ تا ۷۰‌درصد ظرفیت‌های گلخانه‌ای کشور در استان‌های تهران، البرز، اصفهان، یزد و کرمان قرار دارد که سه استان با مشکلات جدی در منابع آبی مواجه هستند.

وی همچنین به روند افزایشی احداث گلخانه‌ها در کشور اشاره کرد و گفت: توسعه گلخانه‌ها باید هدفمند، با برنامه و متناسب با شرایط اقلیمی و زیرساخت‌ها و براساس واقعیت‌های موجود بخش کشاورزی برنامه‌ریزی و اجرا شود و در این رابطه پژوهشکده گلخانه‌ها و محیط‌های کنترل برای رسیدن به اهداف برنامه‌ریزی شده وزارت جهاد کشاورزی آمادگی هرگونه همکاری با بخش خصوصی را دارد.

افزایش مشکلات صادراتی و نیاز به راهکارهای جدید

در بخش دیگری از این نشست، سیداحمد میرجلیلی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی البرز و از فعالان اقتصادی حوزه کشاورزی استان بیان کرد: مشکلات حوزه کشاورزی نسبت به سال‌های گذشته بیشتر شده است. ما زمانی به کشورهای اروپایی نیز صادرات داشتیم اما اکنون به دلیل مشکلات مالی، ارزی، زیرساختی و تحریم‌ها فرصت‌های صادراتی کم شده است.

میرجلیلی همچنین به ضرورت حمایت دولت از کشاورزان و تولیدکنندگان این حوزه اشاره کرد و گفت: ما باید الگویی برای حفظ تولید و جلوگیری از هدر رفت منابع ارئه نماییم تا نسل‌های آینده کمتر با مشکل مواجه شود. هم‌چنین نیروی کار در بخش کشاورزی کم است و باید به این موضوع توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

برنامه‌ریزی اتاق بازرگانی البرز برای راه‌اندازی میز سبزی و صیفی در استان

در ادامه احمد غلامی خشگناب دبیرکل اتاق بازرگانی البرز نیز به تشریح برنامه‌های اتاق برای سال ۱۴۰۳ پرداخت و گفت: یکی از برنامه‌های ما برگزاری میز تخصصی سبزی و صیفی است و در نظر داریم که با همکاری سازمان توسعه تجارت و سازمان صنعت، معدن و تجارت و براساس ظرفیت‌های استانی برپا نماییم.

غلامی همچنین تاکید کرد که مطالب ارائه شده در این جلسه پیرامون راهکارهای توسعه هوشمندانه گلخانه‌ها و محیط‌های کنترل شده با محوریت تولید سبزی و صیفی بسیار کاربردی و به‌روز بوده و اتاق بازرگانی آمادگی دارد با همکاری پژوهشکده گلخانه‌ها و محیط‌های کنترل شده و جهاد کشاورزی، سمینارهای آموزشی برای بهره‌برداران حوزه کشاورزی برگزار نماید.

در ادامه محمد علائی‌نژاد، دبیر کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی البرز با اشاره به اهمیت نقش اتاق بازرگانی به عنوان پل ارتباطی میان دولت و بخش خصوصی بیان کرد: با توجه به صادرات سالانه بیش از ۲۰هزار کانتینر سبزی و صیفی از البرز، این جلسه با حضور فعالان حوزه سبزی و صیفی استان و با هدف بررسی راهکارهای اجرایی برای رفع مشکلات آن‌ها برگزار شد و امیدواریم با همکاری و هم‌فکری فعالان این عرصه و مراکز علمی توانمند کشور در بخش کشاورزی بتوانیم به بهبود وضعیت کشاورزی صادرات‌محور کمک کنیم.

پاسخ دهید