info@alborzccim.ir کرج-بلوار ارم - نبش خ 100 غربی - ساختمان آناهیتا

همکاری دولت و بخش خصوصی؛ مسیر تحول در کاهش ضایعات کشاورزی است

کد خبر: 31498
تاریخ انتشار: 2 اسفند 1403 - 14:01
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی البرز در رویدادی کارآفرین و فناورانه مطرح کرد:
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی البرز در رویداد کارآفرینی و فناوری‌های نوین کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی بر ضرورت هم‌گرایی دولت و بخش خصوصی در برنامه‌ریزی و پیاده‌سازی راهکارهای نوین در این حوزه تاکید کرد.

به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی البرز، رویداد دو روزه "کارآفرینی و فناوری‌های نوین کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی" با تاکید بر حوزه نان، سبزی و صیفی در مرکز آموزش عالی امام خمینی(ره) استان البرز و با حضور مقامات کشوری و استانی از جمله معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشاور وزیر جهاد کشاورزی، نماینده مجلس و مسئولان بخش خصوصی برگزار شد.

نبی‌اله نوری‌نسب رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی البرز در این رویداد با بیان اینکه کشور به جوانان نخبه و اهل علم نیاز دارد که با طرح‌های فناورانه به بهبود فعالیت‌های توسعه‌ای در حوزه کشاورزی کمک کنند، افزود: ما در اتاق بازرگانی البرز تمام قد در خدمت نخبگان و صاحبان ایده در حوزه کشاورزی هستیم و معتقدیم که با هم‌فکری و ارتباط نزدیک میان بخش دولتی و خصوصی، می‌توانیم قدم‌های بزرگی در این راستا برداریم.

وی همچنین بر لزوم توجه به ضایعات نان در کشور که از نظر مقام معظم رهبری نیز مورد تاکید قرار گرفته است، اشاره کرد و افزود: سالانه چند میلیون تن ضایعات نان در کشور تولید می‌شود که با اتخاذ تصمیمات درست، می‌توان این ضایعات را کاهش داد.

نقش اصلاح الگوی کشت در کاهش مصرف آب و ضایعات کشاورزی

نوری‌نسب در ادامه با اشاره به اهمیت اصلاح الگوی کشت در کاهش مصرف آب و بهبود کارایی منابع کشاورزی، اظهار داشت: در کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی البرز نیز به دنبال تحقق این اصلاحات هستیم و توجه به شرایط جغرافیایی و مصرف بهینه آب از اولویت‌های اصلاحات مورد نظر در این حوزه است.

وی با مقایسه وضعیت منابع آبی کشور در ۴۵ سال گذشته و اکنون گفت: در آن سال‌ها با حفر ۵۰ متر چاه به منابع آبی زیرزمینی دست می‌یافتیم، اما اکنون عمق چاه‌های آب در برخی مناطق کشور به ۴۰۰ تا ۴۵۰ متر رسیده است که نشان‌دهنده کاهش شدید منابع زیرزمینی است. ما باید به دنبال راهکارهای اصولی برای حفاظت از این منابع باشیم.

لزوم بهره‌گیری از فناوری‌های نوین برای کاهش ضایعات از مرحله برداشت تا مصرف محصول

در ادامه این نشست، غلامرضا گل‌محمدی معاون وزیر و رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: میزان ضایعات کشاورزی بین ۲۰ یا ۳۰ درصد برآورد می‌شود که برنامه‌هایی برای کاهش آن تدوین شده و ما قصد داریم با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، ضایعات را از مرحله برداشت تا مصرف کاهش دهیم، بخش تحقیقات کشاورزی نیز در حال اجرای طرح‌های کلانی است که به کاهش ضایعات در حوزه‌های مختلف از جمله نان و برنج کمک می‌کند.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی همچنین از حمایت این نهاد از پروژه‌های نوآورانه، پایان‌نامه‌های دانشجویی و طرح‌های بخش خصوصی خبر داد و تاکید کرد: هدف ما کاهش وابستگی به خارج، افزایش بهره‌وری و ارتقای امنیت غذایی کشور است.

کارآفرینی و نوآوری در کاهش ضایعات کشاورزی

در بخش دیگری، سیدداود حاجی‌ میررحیمی، رئیس مرکز آموزش عالی امام خمینی(ره) نیز توضیح داد که این رویداد از تیرماه سال جاری با هدف جلب حمایت از ایده‌های فناورانه آغاز شده و در نهایت از میان بیش از ۲۰۰ ایده، ۳۰ ایده برتر انتخاب و معرفی شدند.

وی افزود: در سال‌های اخیر با گسترش پارک‌های فناوری کشاورزی و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، تعداد شرکت‌های فعال در این حوزه افزایش یافته است. با این حال هنوز فاصله زیادی با هدف مطلوب داریم.

در ادامه این نشست، دکتر ثریا نوید مشاور وزیر جهاد کشاورزی در امور نخبگان با اشاره به اینکه ایران جزو چند کشور اول در تولید ضایعات کشاورزی در جهان است، تاکید کرد که کنترل این ضایعات می‌تواند به کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی و افزایش منابع آب شرب کشور کمک کند.

دکتر سمیه رفیعی، نماینده تهران و رئیس کمیته محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به اینکه در حال حاضر ۴۰درصد از محصولات کشاورزی کشور به ضایعات تبدیل می‌شود، بر لزوم اصلاح روش‌های مدیریت پسماند و کاهش این ضایعات تاکید کرد.

دستاوردهای فناورانه در مدیریت ضایعات کشاورزی

در این رویداد، برگزیدگان ایده‌های فناورانه در زمینه استفاده از ضایعات کشاورزی، مانند ضایعات نیشکر و نخل خرما نیز به شرح دستاوردهای خود پرداختند. این ایده‌ها شامل مواردی مانند تولید اسانس‌های گیاهی برای رایحه‌ درمانی و تولید پمادهای ضد درد با استفاده از ضایعات کشاورزی بود.

این رویداد همچنین شاهد حضور بخش فرهنگی بود که سه پادکست آموزشی در زمینه ضایعات کشاورزی تولید کرد که در نهادهای مختلف از جمله سازمان‌های جهاد کشاورزی و سیستم‌های آموزش‌وپرورش کشور توزیع شد.

پاسخ دهید