به گزارش روابطعمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان البرز، پیام باقری در نخستین اجلاس توسعه صنعت تجارت حلال در بازارهای جهانی که در سالن همایش نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد، با اشاره به جایگاه ویژه مفهوم «حلال» در فرهنگ و فقه اسلامی، بر لزوم بهرهبرداری اقتصادی از این ظرفیت تاکید کرد.
وی در ادامه بیان کرد: مفهوم حلال تنها محدود به مواد غذایی نیست، بلکه یک صنعت گسترده و قابل اعتماد است که شامل حوزههای مختلفی از جمله غذا، دارو، لوازم آرایشی و بهداشتی میشود، این صنعت با توجه به جمعیت بیش از دو میلیارد نفری مسلمانان در سراسر جهان، ظرفیت عظیمی را در اختیار کشورهای اسلامی و حتی غیر اسلامی قرار داده است.
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به مطالعات انجام شده در خصوص بازار جهانی محصولات حلال تصریح کرد: محصولات و خدمات حلال در برخی کشورها حتی تا ۳۰ درصد گرانتر عرضه میشوند و این امر نشاندهنده تقاضای بالای بازار برای این محصولات است. کشورهایی مانند عربستان و امارات در این حوزه پیشگام هستند، اما کشورهای غیر اسلامی نظیر برزیل نیز ورود جدی به این بازار داشتهاند.
وی ادامه داد: ایران از ظرفیتهای بسیار بالایی برای تبدیل شدن به یکی از بازیگران اصلی در صنعت حلال برخوردار است. تنها در کشورهای همسایه ما بیش از هزار میلیارد دلار تقاضا برای محصولات حلال وجود دارد، اما سهم ایران از این بازار ناچیز است.
زنجیره ناهماهنگ تصمیمگیری، چالش اصلی توسعه صنعت حلال
باقری یکی از چالشهای اصلی در مسیر توسعه صنعت حلال را نبود تمرکز و وحدت رویه در حوزه تصمیمگیری و صدور مجوزها دانست و افزود: «تعدد مراکز تصمیمگیر، نبود یک مرجع واحد برای صدور گواهی حلال و بروکراسی پیچیده از موانع جدی پیشروی فعالان اقتصادی است. تشکیل یک مرکز متمرکز برای صدور گواهینامه حلال زیر نظر سازمان ملی استاندارد، میتواند راهگشا باشد.
وی با انتقاد از عدم استمرار جلسات شورای راهبری توسعه تجارت حلال، گفت: «این شورا که در سال ۱۳۹۶ تشکیل شد، متأسفانه تداوم لازم را نداشته است، اگر این صنعت را به عنوان یک فرصت ملی و بینالمللی ببینیم، باید فرآیند توسعه آن را با جدیت و بدون تعلل دنبال کنیم.
همافزایی اتاق بازرگانی و بخش خصوصی، راهکار تحقق سهم ایران در بازار حلال
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران نقش اتاقهای بازرگانی در سراسر کشور را در تسهیل و همرسانی زنجیره عرضه و تقاضای بازار حلال مهم ارزیابی کرد و تأکید نمود: «تجارت بینالملل زنجیرهای از حلقههای به هم پیوسته است و برای موفقیت در این حوزه، باید هر یک از این حلقهها را فعال و هماهنگ کرد. صنعت حلال میتواند سکوی پرتابی برای رشد اقتصادی ایران باشد، مشروط به آنکه زیرساختهای لازم فراهم شود.»
وی در ادامه از فعالان اقتصادی استان البرز و مشارکتکنندگان در این اجلاس تقدیر کرد و خواستار تداوم اینگونه گفتمانها برای ارتقاء جایگاه جمهوری اسلامی ایران در بازار جهانی صنعت حلال شد.