در نهمین جلسه کارشناسی دبیرخانه شورای البرز* در نهمین جلسه کارشناسی دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان البرز، موضوع ناکارآمدی مصالحه ریالی در افزایش درصد رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان و آثار منفی آن بر فعالیت تجاری و بهرهمندی از تسهیلات بانکی مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی البرز، نهمین نشست کارشناسی دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان البرز با محوریت بررسی عملکرد درگاه مصالحه ریالی در رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان برگزار شد.
در این جلسه، فعالان اقتصادی از عدم تأثیر فرآیند مصالحه ریالی بر میزان درصد رفع تعهدات ارزی انتقاد کردند؛ در حالیکه بخش عمدهای از بدهیهای ارزی خود را با پرداخت معادل ریالی تسویه کردهاند، اما همچنان نتوانستهاند از برخی تسهیلات و معافیتها بهرهمند شوند.
در این نشست عنوان شد که علیرغم پیگیریهای فراوان و امکان ایجاد مصالحه ریالی برای تعهدات ارزی سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰، صادرکنندگان پس از پرداخت مبالغ مورد توافق به درگاه مربوطه، با کاهش بدهی مواجه شدهاند، اما این کاهش در محاسبه درصد رفع تعهدات ارزی لحاظ نمیشود. همین امر موجب محرومیت برخی از شرکتها از معافیت مالیاتی، خدمات بانکی و حتی تعلیق کارت بازرگانی شده است.
صادر کنندگان حاضر در این نشست با اشاره به پیچیدگی و ابهام در فرمولهای محاسبه درصد رفع تعهدات و نیز تفاوت در سیاستهای سالانه، خواستار شفافسازی در خصوص نحوه اثرگذاری مصالحه ریالی بر وضعیت تعهدات ارزی شدند.
از جمله مسائلی که توسط نماینده دفتر خدمات ارزی و مالی سازمان توسعه تجارت ایران در جلسه مورد تأکید قرار گرفت، تفاوت زمانی در مهلتهای مقرر برای بهرهمندی از معافیت مالیاتی و رفع تعهدات ارزی، و همچنین تأثیر دیرهنگام سررسید برخی تعهدات ارزی در سامانههای مربوطه بود.
بر اساس توضیحات ارائهشده در جلسه، مصالحه ریالی، گرچه از بدهی صادرکنندگان کسر میشود، اما در محاسبات درصد بازگشت ارز تأثیری ندارد؛ چرا که ارز واقعی به سیستم بانکی بازنگشته و در نتیجه در معادلات اصلی وارد نمیشود. به همین دلیل حتی شرکتهایی که مبالغ ریالی بالایی را در قالب مصالحه پرداخت کردهاند، ممکن است همچنان با صفر بودن درصد رفع تعهدات ارزی مواجه شوند.
در پایان نشست، با توجه به ابهامات موجود، مقرر شد با همکاری اتاق بازرگانی البرز و دفتر خدمات ارزی و ریالی سازمان توسعه تجارت ایران، کارگاه آموزشی ویژهای برای صادرکنندگان استان برگزار شود تا فرآیندهای مرتبط با رفع تعهدات ارزی، محاسبه درصد بازگشت ارز، و تفاوتهای قانونی بین معافیتهای مالیاتی و رفع تعهدات ارزی برای آنان تشریح شود.