به گزارش روابطعمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی البرز، سید محمدباقر رضوی تقوی، رئیس کمیسیون صنعتومعدن اتاق بازرگانی البرز در نوزدهمین نشست این کمیسیون با اشاره به مشکل بحران انرژی و اهمیت توجه به مسئله ناترازی آن در کشور بیان کرد: به دلیل حساسیت و اهمیت موضوع و پرداختن به مشکلات فعالان اقتصادی بخش خصوصی البرز در حوزه انرژی، طبق مصوبه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان مقرر شد که به صورت هفتگی جلساتی مرتبط با این مبحث در اتاق بازرگانی برگزار شود.
رئیس کمیسیون صنعتومعدن اتاق بازرگانی البرز با اشاره به اینکه تدابیر کنونی دولت برای مدیریت انرژی و رسیدگی به ناترازی دیر عملیاتی شده است، گفت: به دلیل مشکلات ناشی از قطعی برق لطمه زیادی به بخش تولید و صنعت وارد شده و باید قبل از وقوع این رخداد برای آن چارهاندیشی میشد.
حمایت از تشکیل تعاونیها برای تولید انرژی خورشیدی در البرز
وی با این توضیح که برای احداث نیروگاههای خورشیدی با سه مسئله مواجه هستیم، گفت: اولین مورد تخصیص زمین و دومین و سومین مسئله تخصیص منابع مالی و ثبت سفارشات متقاضیان است. از نظر تأمین منابع مالی، دولت یک عدد نسبتاً مناسبی را برای این کار کنار گذاشته است و از احداث نیروگاههای خورشیدی در قالب تشکیل تعاونیها حمایت میکنند. در خصوص موضوع ثبت سفارش متقاضیان نیز در هماهنگیهای استانی با نهادهای متولی مقرر شد که برای استفاده از پنلهای خورشیدی با مشکل زمین مواجه نشوند.
رضوی تقوی بیان کرد: در مورد تخصیص زمین مناسب برای احداث نیروگاههای خورشیدی نیز به همت ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری و شرکت توزیع نیروی برق البرز و ساتبا، حدود ۷۰۰ هکتار به این امر تخصیص داده شده، اما برای استفاده از ۳۵۰ هکتار از این اراضی مشکلاتی وجود دارد که باید حلوفصل شود. همچنین مقرر است که تا پایان سال جاری حدود یکهزار و ۵۰۰ هکتار دیگر نیز به سطح اراضی تخصیصی برای احداث نیروگاههای خورشیدی در البرز افزوده شود.
وی با بیان اینکه براساس اعلام مسئولان استان، میزان مصرف برق در البرز یکهزار و ۶۰۰ مگاوات است، افزود: میزان ناترازی برق نیز با توجه به تولید و مصرف، حدود ۲۰۰ مگاوات اعلام شده است و برای کمک به جبران بخشی از این کسری، مقرر شد که مجموعههای تولیدی مستقر در شهرکهای صنعتی استان در قالب تشکیل تعاونیهایی از متقاضیان برای احداث نیروگاههای خورشیدی با ظرفیت تولید ۵۰ تا ۱۰۰ مگاوات اقدام کنند. اولین شهرک پیشقدم در این مورد، شهرک صنعتی کوثر است که مقرر شده جلسهای با مدیران و صنعتگران این مجموعه داشته باشیم.
بررسی چالشهای احداث نیروگاههای خورشیدی در البرز
رئیس کمیسیون صنعتومعدن اتاق بازرگانی البرز عنوان کرد: از سوی دولت اعلام شده است که ۵میلیارد دلار برای احداث نیروگاههای خورشیدی کنار گذاشته شده و ثبت سفارشها و دیگر کارهای مربوط به آن نیز در حال انجام است. استانهای متقاضی باید زمینهای شناسایی شده برای این مورد را به دولت معرفی و بر این اساس از منابع مالی تخصیصی، بودجه لازم را دریافت کنند، در اقدام بعدی طی ارسال نامهای خطاب به استاندار البرز باید خواستار آن شویم که دستور قاطعی به منظور پیگیری تعیین تکلیف واگذاری یکهزار هکتار اراضی تخصیصی احداث نیروگاههای خورشیدی در استان از دستگاههای متولی صادر شود.
ضرورت مدیریت مصرف و استفاده از انرژی های جایگزین
در این نشست غلامرضا شقاقی نماینده شرکت توزیع نیروی برق البرز نیز در خصوص آخرین اقداماتی که برای احداث نیروگاههای خورشیدی در استان انجام شده است، افزود: در گام نخست مقرر شد که از سوی منابع طبیعی و آبخیزداری استان، اطلاعاتی در مورد اراضی قابل تخصیص برای این کار و مشخصات آن مبنی بر ملی بودن یا خیر و در کنار مباحث فنی مورد نظر را بررسی کنیم که در نتیجه آن، ۱۹ قطعه زمین در مجموع به مساحت یکهزار هکتار شناسایی شد که از اداره کل مربوطه درخواست شد اطلاعات لازم در این مورد را به ما اعلام کنند.
وی با بیان اینکه هنوز در جامعه بحث ناترازی انرژی، ضرورت مدیریت مصرف و استفاده از راهکارهای جایگزین برای تولید برق همچون مزارع و نیروگاههای خورشیدی جدی گرفته نشده است، گفت: اکنون کشور از لحاظ کمبود انرژی شرایط خاصی دارد، انتظار میرود که در تعامل با وزات نیرو، دیگر ادارات کشور نیز بر حسب بخشنامههای ابلاغی از این وزارتخانه که طی آن تکالیف ارگانها را به صراحت مشخص کرده است، برای واگذاری زمین مناسب احداث نیروگاهها و یا دیگر اقدامات برای حل مشکل ناترازی انرژی همکاری کنند.
مشوقهای مالی و بیمهای برای شرکتهای تعاونی احداث نیروگاههای خورشیدی
وی تاکید کرد: کیفیت زمینهای تخصصی برای احداث نیروگاههای خورشیدی در استان البرز نیز باید مطلوب و بدون مشکل قانونی باشد؛ زیرا قرار است فعالیتهایی در این اراضی برای تامین انرژی صورت گیرد که نه تنها نفع شخصی ندارد بلکه یک کار عامالمنفعه برای رفع مشکلات کشور در حوزه تامین انرژی برای نسل کنونی و آیندگان است.
در بخش دیگری از این نشست، محمد امیری معاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان البرز در خصوص تشکیل شرکتهای تعاونی برای احداث نیروگاههای خورشیدی گفت: این شرکتها با ۷ نفر هم تشکیل میشوند و نیاز به سرمایه آنچنانی ندارند، اما اگر افرادی با توجه به دغدغهمندی خود تمایل به سرمایهگذاری در این حوزه داشته باشند، ویژگی استفاده از ظرفیت تعاونیها نخست بحث امکان حمایت تسهیلاتی است، همچنین در زمینه مالیاتی، شرکتهای تعاونی مشمول تخفیف ۲۵ درصد میشوند.
وی ادامه داد: در بحث مشوقهای ۲۰ درصدی که دولت در اختیار فعالان اقتصادی قرار میدهد، این میزان در قالب امتیاز برای شرکتهای تعاونی با افزایش دو برابری همراه است. شرکتهای عضو تعاونیها همچنین مشمول ۲۰ درصد تخفیف بیمهای میشوند. این شرکتها زمانی که در مزایده و مناقصه شرکت میکنند، در قیاس با شرکتهای خارجی در اولویت هستند.
در بخش دیگری از نشست به ماده ۳۶ قانون تأمین اجتماعی اشاره و ذکر شد که اگر کارفرما نتواند حق بیمه کارگر را پرداخت کند، تامین اجتماعی نمیتواند حساب کارفرما را بسته و مانع ارائه خدمات به پرسنل مربوطه شود. این مسئله به صراحت در قانون مربوطه ذکر شده است، اما سازمان تأمین اجتماعی به آن پایبند نیست و در مواقعی به یکباره ارائه خدمات بیمهای به کارگران قطع میشود.
در ادامه نیز در خصوص مباحث مرتبط به جامعه کارگری در بحث بیمه عنوان شد که در ماده ۳۶ قانون تامین اجتماعی در چند سطر به تشریح تکالیف کارفرما پرداخته شده که در بخشی از آن آمده است که اگر کارفرمایی تکالیف قانونی مربوطه را انجام ندهد، بر اساس آنچه در قانون آمده با آن برخورد میشود و سازمان تأمین اجتماعی در این خصوص مسئولیتی ندارد.